« Všetky články

Prečo moje mesto na Odkazprestarostu.sk nie je?

V posledných týždňoch nám veľa píšete a pýtate sa na Odkazprestarostu.sk, ako funguje či nefunguje, prečo je potrebné podnety fotografovať, no najmä, prečo nie je možné pridávať podnety vo všetkých mestách a obciach na Slovensku? Odpoveď na túto otázku nájdete v nasledujúcich riadkoch.

V prvom rade, sme veľmi radi, že vás Odkazprestarostu.sk zaujal, že ho vnímate ako užitočný nástroj na komunikáciu s kompetentnými o miestnych problémoch, a že ho využívate. Bez vás by Odkazprestarostu.sk nemal zmysel.

Tak prečo, keď je oň záujem aj inde, ho môžeme využívať zatiaľ len v 32 samosprávach?

Naším cieľom je, aby bolo možné pridávať podnety na Odkazprestarostu.sk vo všetkých
mestách a obciach na Slovensku. Hoci by to po technickej stránke bolo možné, je veľa iných dôvodov, pre ktoré sme zatiaľ toto rozhodnutie neurobili.

Po technickej stránke rozšírenie Odkazprestarostu.sk do všetkých miest a obcí na Slovensku nie je až také náročné. Vyžaduje kompletný zoznam ulíc vo všetkých mestách a obciach, a ich nahodenie do systému.

Skúsenosti z iných miest nás ale presvedčili, že pokiaľ chceme, aby bol Odkazprestarostu.sk úspešný, podnety riešené a obyvatelia spokojní, musíme sa prispôsobiť podmienkam, v ktorých pracujeme. Napriek tomu, že sa situácia z roka na rok zlepšuje a mnohé samosprávy si za posledné dve dekády uvedomili, že ich hlavnou úlohou je byť tu pre svojich obyvateľov a poskytovať im kvalitné služby, stále sa medzi nimi nájdu aj také samosprávy, ktoré si myslia, že na kontakt s obyvateľmi netreba opustiť brány úradu, veď predsa na webovej stránke je niekde schovaný málovravný info@ e-mail. Máme skúsenosť, že tieto samosprávy nereagujú na e-maily a už vôbec nie na podnety z Odkazprestarostu.sk. Myslíme si, že mať Odkazprestarostu.sk vo všetkých mestách a obciach za cenu, že väčšina z nich bude plniť štatistiky neriešených podnetov, nemá zmysel.

Za tri roky sme sa naučili, že najlepšie funguje, keď sa kvôli Odkazprestarostu.sk stretneme s predstaviteľmi mesta osobne a vysvetlíme im, že mať Odkazprestarostu.sk vo svojom meste sa neoplatí len obyvateľom, ale aj im, lebo ich bezplatne informuje o aktuálnych problémoch v meste a v prípade, že si svoju prácu robia dobre a na podnety obyvateľov reagujú rýchlo a ochotne, predstavuje pre nich skvelú PR príležitosť. Keby sme sa ale mali stretnúť so zástupcami všetkých samospráv, rozšírenie Odkazprestarostu.sk na celé Slovensko by nám trvalo niekoľko rokov. Preto potrebujeme vašu pomoc. Ak chcete, aby bol Odkazprestarostu.sk aj vo vašom meste, staňte sa jeho administrátorom, administrátorkou.

Je dôležité, aby Odkazprestarostu.sk spravoval niekto miestny, lebo vie najlepšie, čo sa v meste deje a v prípade nutnosti vie ísť fyzicky skontrolovať nejednoznačný podnet. Takmer všetky mestá, ktoré dnes sú na mape Odkazprestarostu.sk, spravujú miestni nadšenci a dobrovoľníci. Okrem toho, že poznajú miestne reálie, dokážu okolo portálu vytvoriť komunitu. Tá je pre úspešné fungovanie Odkazprestarostu.sk rozhodujúca.

Čo je pre spustenie Odkazprestarostu.sk potrebné a čo vás čaká?

Netreba veľa – chuť, odvahu skúšať nové veci a trochu času nazvyš, ktorý môžete a chcete darovať. Ten čas sa vám vráti v podobe lepšieho života vo vašom okolí.

A čo vás čaká? Rozbehnutie projektu je možno trochu náročnejšie, jeho následné spravovanie zaberie v obciach a menších mestách pár minút týždenne, vo väčších mestách hodinu, dve.

Na spustenie Odkazprestarostu.sk sú dôležité najmä tieto kroky:

1.    Predstaviť primátorovi/starostovi Odkazprestarostu.sk a zámer spustiť ho vo vašom meste/obci

Toto je najdôležitejší krok. Pri rozširovaní do väčších miest vycestujeme radi my a projekt predstavíme osobne. V prípade menších miest a obcí si však z kapacitných dôvodov nemôžeme dovoliť zakaždým vycestovať a stretnúť sa so zástupcami mesta/obce. Ak ste teda z menšieho mesta alebo obce, dajte nám vedieť, že by ste chceli Odkazprestarostu.sk u vás spravovať, my vám poskytneme materiály na prezentáciu pred zástupcami mesta/obce a zaškolíme vás, ako administrovať portál. Je to jednoduché a zvládnuteľné aj bez predchádzajúcej skúsenosti s administrovaním webových stránok.

Samozrejme, budeme v začiatkoch aj inak nápomocní. Ak by vznikol problém v komunikácii s miestnou samosprávou, zapojíme sa do nej, tak ako sme to urobili pri problémoch v iných mestách.

2.    Zaslať nám aktuálny zoznam ulíc vášho mesta/obce.

Máme skúsenosť, že ho mestský/obecný úrad dodá na požiadanie.

3.    Rozširovať povedomie o Odkazprestarostu.sk

Po splnení týchto dvoch krokov je rozšírenie portálu pripravené. Z hľadiska dlhodobého fungovania je však potrebná aj stála aktivita občanov alebo miestnych aktivistov, ktorí by prostredníctvom portálu nahlasovali problémy samospráve. Preto je potrebné portál promovať. Samozrejme, vo všetkých týchto aktivitách vás radi podporíme. Pripravíme tlačové správy k spusteniu Odkazprestarostu.sk vo vašom meste/obci, ku každoročnému vyhodnoteniu samospráv a k podujatiam, ktoré sa u vás v rámci aktivít Odkazprestarostu.sk uskutočnia. Lokálnym administrátorom tiež pomáhame so zháňaním prostriedkov na miestne aktivity a podujatia.

Ak by ste potrebovali akékoľvek ďalšie informácie, kedykoľvek sa na nás obráťte. Budeme veľmi radi, keď sa do projektu zapojíte a mapa Odkazprestarostu.sk sa bude postupne zapĺňať :)

Mária

2 komentáre


Pridať komentár

Comments RSS and TrackBack Identifier URI ?

Bc.Patrik Cubinek

Teda ak by som sa chcel stať tím administrátorom a chcel by som požiadať o ďalšie informácie a materiáli aby som to mohol hlavne ja preštudovať ale aj predstaviť starostovi a poslancom v obci komu to mam zas napísať alebo o koho to mam požiadať kedže tu nieje žiadni odkaz pre záujemcov?

26 marca, 2013 12:45 pm

bulkova@governance.sk

Stačí, keď nám napíšete na bulkova@governance.sk a všetky potrebné materiály a informácie Vám pošleme obratom. V priebehu budúceho týždňa zavesíme tieto materiály aj priamo na Odkazprestarostu.sk na stiahnutie. Vďaka za záujem.

26 marca, 2013 1:02 pm

Pridať komentár