« Všetky články

Poznáme víťazky a víťazov súťaže „Vychytaj problémy svojho mesta!“

Pred pár dňami sme uzavreli druhý ročník súťaže „Vychytaj problémy svojho mesta!“. Zapojilo sa doň vyše 40 študentov a študentiek zo 17 škôl po celom Slovensku a pomohli zmapovať vyše 100 problémov v mestách a obciach po celom Slovensku.  Väčšina súťažiacich splnila podmienky. Zo zaslaných súťažných podnetov bolo naozaj vidieť, že  si dal  prácu, poriadne si prešli weby svojich miest a naštudovali relevantné VZN-ká.

Vo štvrtok 17.  októbra o 14:00 hod. sme sa  stretli v kultúrnom centre Stanica Žilina – Záriečie v Žiline, aby sme sa s týmito mladými aktívnymi ľuďmi stretli, porozprávali a v neposlednom rade ich odmenili. Traja vyžrebovaní získali finančné odmeny , ale aj tričká z Cocopinda.com a možnosť spustenia portálu Odkazprestarostu.sk v ich meste či obci. Novou zaujímavou kategóriou súťaže boli aj „Knižné podnety“, v ktorej mali súťažiaci za úlohu poslať úryvky z kníh, v ktorých sa opisovali problémy v meste. Do tejto kategórie venoval partner súťaže Martinus.sk poukážky na nákup kníh trom výhercom. Vyžrebované boli aj tri víťazky z Trnavského kraja, ktoré získali mestský retro bicykel od Pecobikes.skLepsiatrnava.sk.

Udelili sme aj špeciálnu cenu za najlepšie grafické spracovanie (lomofotoaparát od Lomography.sk) a cenu pre najmladšiu súťažiacu a cenu za komplexný prístup k podnetom, ktoré sme udelili študentkám, ktoré si okrem VZN naštudovali aj príslušné zákony.

Súčasťou podujatia bola aj diskusia na tému „Samospráva sa nespravuje sama“ s novinárkou Vandou Tuchyňovou, viacnásobnou držiteľkou Novinárskej ceny, ktorá vo svojej práci odhalila už niekoľko prípadov neetického konania samospráv.

Súťaž sa uskutočnila vďaka podpore Nadácie Intenda v rámci programu Rozvíjame občiansku identitu.

Hlavné ocenenia:
1. miesto – Martin Kotrec z Gymnázia v Nových Zámkoch (cena 300 eur, tričko od Cocopinda.com a spustenie portálu Odkazprestarostu.sk v Nových Zámkoch)
2. miesto – Katarína Profjetová, Tomáš Karšay z SOŠ Pruské (cena 200 eur, tričko od Cocopinda.com a spustenie portálu Odkazprestarostu.sk v Pruskom)
3. miesto – Lucia Štefániková z SOŠ na Bzinskej v Novom Meste nad Váhom (cena 100 eur, tričko od Cocopinda.com a spustenie portálu Odkazprestarostu.sk v Novom Meste nad Váhom)

Ocenenia v kategórii Knižné podnety s Martinus.sk
1. cena – poukážka v hodnote 50 eur na nákup v Martinus.sk – Dušan Šuster z Gymnázia v Malackách
2. cena – poukážka v hodnote 30 eur na nákup v Martinus.sk – Kristína Smreková zo Strednej umeleckej školy v Kežmarku
3. cena – poukážka v hodnote 20 eur na nákup v Martinus.sk – Nikola Janečková z Obchodnej akadémie v Leviciach

Špeciálne ceny:
Špeciálna cena za najlepšie grafické spracovanie – lomofotoaparát od Lomography.sk – Nikola Štaffenová z Obchodnej akadémie na Veľkej okružnej v Žiline.

Špeciálna cena pre víťazky z Trnavského kraja – mestský retro bicykel od Pecobikes.sk a Lepšiatrnava.sk – Dominika Čierna, Timea Némethová, Barbora Csehová zo Strednej zdravotníckej školy v Dunajskej Strede

Špeciálna cena 50 eur pre najmladšiu súťažiacu – Jana Štefančíková zo ZŠ na Kúpeľnej v Prešove

Špeciálna cena 50 eur za zapojenie celej triedy – trieda p. učiteľky Jarmila Hanusková zo Spojenej školy v Partizánskom.

Špeciálna cena 30 eur za komplexný prístup k riešeným podnetom – Jana Zelinová, Alena Pajerová z Gymnázia J.M. Hurbana v Čadci.

Ak sa vám  páči naša práca, môžete ju podporiť na http://goo.gl/SO1ZxN. Ďakujeme.

Mária Bulková

Pridať komentár