« Všetky články

Stredoškoláci vychytali problémy vo svojich mestách

Ak by sa niekto sťažoval na dnešnú mládež, napríklad aj na portáli Odkazprestarostu.sk, asi by sme mu povedali o šikovných a všímavých mladých ľuďoch, ktorí sa zapojili do našej súťaže „Vychytaj problémy svojho mesta!“. Jej druhý ročník sa skončil nad naše očakávania. Stredoškoláci zo všetkých krajov Slovenska nám poslali podnety upozorňujúce na rôzne problémy. Tak ako minulý rok, aj tento, ich pošleme vedeniu miest a obcí. Myslíme si, že názor mladých má svoju váhu a samosprávy by sa mali naučiť brať ho vážne aj teraz, keď ešte nie sú pre nich zaujímaví ako voliči.

Neporiadok, zničené lavičky, nepojazdné vraky, čierne skládky, chýbajúce bezbariérové vstupy – to sú len niektoré z problémov, na ktoré nás upozornili desiatky študentiek a študentov z 18 stredných škôl po celom Slovensku. Dohromady sa im podarilo identifikovať 109 problémov vo svojich mestách a obciach. V porovnaní s minulým ročníkom súťaže bola ich úloha ťažšia. Okrem odfotenia, lokalizovania a opísania problémov mali tiež súťažiaci pracovať s webovou stránkou mesta či obce. Na nej mali nájsť, pod kompetenciu ktorých oddelení mestského úradu by ich podnety mohli spadať, a ktoré všeobecne záväzné nariadenia ich upravujú.

V týchto dňoch vyhodnocujeme, či všetky zaslané súťažné podnety splnili pravidlá súťaže. Väčšina podnetov, ktoré sme zatiaľ vyhodnotili, predstihla naše očakávania. Súťažiaci, ktorých podnety budú v súlade s pravidlami, budú zaradení do žrebovania o zaujímavé ceny, ktoré sa uskutoční v stredu 17. októbra o 14.00 hod. v kultúrnom centre Stanici Žilina – Záriečie v Žiline.

Okrem obsahu podnetov sa bude hodnotiť aj ich forma. Autor najlepšie vizuálne stvárnených súťažných podnetov získa lomo fotoaparát od Lomography.com. Súťažiaci alebo súťažiaca z Trnavského kraja aj tento rok získa špeciálnu cenu – retro mestský bicykel od Pecobikes.sk a iniciatívy Lepsiatrnava.sk.

Veľkú radosť sme mali aj z novej spolupráce s kníhkupectvom Martinus.sk, vďaka ktorému sa súťaž rozšírila o kategóriu Knižné podnety. Súťažiaci nám posielali opisy rôznych problémov v meste v literárnych dielach slovenských či zahraničných autorov. Potešilo nás, že mladí čítajú radi. Niektoré opisy problémov, ktoré nám poslali, dodávajú optimizmus, že aj naše mestá majú ešte šancu stať sa krajšími a príjemnejšími pre život. Verili by ste, že tento opis sa vzťahuje na newyorské the Times Square desiatky rokov dozadu: „Celé námestie bolo odporne špinavé, súvislý koberec odpadkov pokrýval aj okolité prístupové ulice“?

Možno práve aj súťaže, ako je táto, prispejú k väčšiemu záujmu o miestnu politiku a väčšej ochote zúčastňovať sa na nej, a tým meniť aj podobu svojho mesta či obce. Víťazka alebo víťaz tejto súťaže bude mať túto možnosť hneď za pár týždňov v spolupráci s miestnou umelkyňou či umelcom, a samosprávou. Vyberie si verejné priestranstvo, ktoré by si zaslúžilo zmenu, navrhne ju a zrealizuje. Dúfame, že táto skúsenosť bude pozitívna a poslúži ako inšpirácia pre intervencie založené na spolupráci samosprávy a obyvateľov v ďalších mestách a obciach.

Mária Bulková

Ak sa vám  páči naša práca, môžete ju podporiť na http://goo.gl/SO1ZxN. Ďakujeme.

Pridať komentár