« Všetky články

Mestská hrdinka

Stredoškoláčka Veronika nečaká na tých druhých, iniciatívne  prichádza s riešeniami

Má 17 rokov, chodí na gymnázium a privyrába si roznášaním mestkých novín a letákov. Celkom bežné, nie? Veronika však svoj zárobok minie na farby, štetce a ďalšie veci, ktoré sa jej zídu, keď vo voľnom čase dáva svojpomocne do poriadku detské ihriská v Nových Zámkoch. Dvojnásobná víťazka našej súťaže pre stredoškolákov, užívateľka Odkazprestarostu.sk, dobrovoľníčka – Veronika Sedláčková.

“Nové Zámky sú malé mesto, ale nevymenila by som ho za nič na svete. Žijem tu celý život, chodila som tu do škôlky, základnej školy, teraz na gymnázium. Tu sa venujem rôznym aktivitám, chodím na krúžky. Je tu všetko, čo potrebujem a chcem,” hovorí Veronika, ako sa jej žije v Nových Zámkoch, a my sa popritom veľa dozvedáme aj o jej motiváciách. Veronika má jednoducho svoje mesto rada a myslí si, že čakať na to, kým v ňom niekto iný niečo spraví, nikam nevedie. Nikto nespraví nič a nikam sa nepohneme. “Aj v zahraničí je už úplne bežné, že sa obyvatelia snažia menšie problémy vo svojich susedstvách vyriešiť svojpomocne,” hovorí. “Keď mám ja možnosť niečo urobiť, prečo by som to neurobila?” pýta sa.

Mnohí chcú pomôcť, len nevedia ako
A presne takto spontánne aj začala so svojimi aktivitami. V meste trávi veľa času. V lete sa chodieva bicyklovať na Zúgov (vodné kaskády na rieke Nitra) alebo prejsť do lesoparku Berek a všíma si, ako to tam vyzerá. Raz sa takto so svojím kamarátom prechádzala po ihrisku Výpalisko. “Mesto postavilo nové detské ihrisko hneď vedľa tohto nášho, no mne bolo celkom ľúto, že to naše ostalo nepovšimnuté. A tak sme si povedali, že s tým niečo urobíme. Pozreli sme sa na cenu farieb, zložili sme dokopy peniaze a dali sa do práce!” hovorí. Založili skupinu na Facebooku, ku ktorej sa postupne pridali ďalší, ktorým nie sú problémy v meste ľahostajné a sú ochotní prispieť k ich riešeniu. V letných mesiacoch sa do nich postupne púšťajú. “Namaľovali sme ping-pongový stôl, jednu preliezku, odstránili grafity zo šmýkaľky, z drevenej konštrukcie ihriska, vyrobili sme a namaľovali knižnú búdku, zohnali zopár kníh a teraz už len čakáme na jej officiálne umiestnenie,” vyratúva Veronika skromne, čo sa im už podarilo dokončiť. Myslí si, že mnohí chcú pomôcť, len nevedia ako.


Podporu nachádza najmä v rodine a škole
Rodina aj škola ju v jej dobrovoľníckych aktivitách podporujú. Okrem čistenia a maľovanie detských ihrísk, je aj členkou Skupiny mládeže Slovenského Červeného kríža pri Gymnáziu v Nových Zámkoch. “Je to pre ňu výzva, a zároveň možnosť získavať nové skúsenosti a zručnosti. Som na ňu hrdá, ale zároveň ma zaráža, že musí do týchto aktivít investovať vlastné peniaze. Keď už sa našla ochota, chuť a vôľa pomáhať, mohla by sa v mestskom rozpočte nájsť aj nejaká menšia čiastka na podporu,“ hovorí jej mama. Aj my sme sa cez Odkazprestarostu.sk obrátili ešte na staré vedenie mesta s prosbou o podporu Veroniky a ďalších aktívnych Novozámčanov, no bohužiaľ, bez výsledku. Veroniku to síce mrzí, ale v žiadnom prípade ju to neodrádza od ďalších plánov. “Prístup samosprávy by sa mal zmeniť. Mali by viac počúvať požiadavky či prosby obyvateľov, snažiť sa im zlepšiť život.” Ale ako už povedala, keď si ho môžu zlepšiť aj samotní obyvatelia, nemali by váhať a čakať na mesto. Sama má v pláne ďalej prispievať k tomu, aby boli Nové Zámky lepším miestom pre život. Hoci z nich zrejme za dva roky odíde na vysokú školu, chce sa vrátiť. “Baví ma práca s deťmi. Viem si predstaviť, že by som ich učila čítať, písať, počítať, zapájala do rôznych krúžkov či aktivít,” hovorí, čomu by sa chcela venovať.

Mária Žuffová

S Veronikou sme boli v kontakte dávnejšie, osobne sme ju spoznali až na odovzdávaní cien súťaže Vychytaj problémy svojho mesta v novembri 2014. Veľmi jej držíme palce a podporujeme jej aktivity!

Ak ju chcete podporiť aj vy, môžete tak urobiť tu.
Vaše príspevky poslané vo februári venujeme Veronike na farby a ďalšie veci, ktoré potrebuje pri upratovaní a maľovaní detských ihrísk.
Ak chcete podporiť našu prácu s mladými, môžete sa stať naším pravidelným darcom.

2 komentáre


Pridať komentár

Comments RSS and TrackBack Identifier URI ?



Pridať komentár