« Všetky články

Radnica v tme

Viceprimátor mesta Kežmarok si zavolal „na koberec“ obyvateľa mesta, ktorý bol podpísaný pod podnetom na portáli www.odkazprestarostu.sk!

Na portál Odkazprestarostu.sk prišiel jedného dňa zaujímavý, no zároveň ničím nepoburujúci podnet, ktorý sa týka nefungujúceho osvetlenia radnice ako historickej pamiatky (tzv. iluminácia) v meste Kežmarok.

https://www.odkazprestarostu.sk/kezmarok/podnety/1718/radnica-v-tme

Po prekontrolovaní základných náležitostí som ako administrátor portálu pre mesto Kežmarok uverejnil podnet na stránkach a zaslal otázku samospráve. Samospráva onedlho odpovedala a vyzeralo to, že tento podnet zaujal aj ďalších občanov mesta, pretože sa rozbehla diskusia pod podnetom. Nezaujal však iba občanov mesta…

Po pár dňoch mi prostredníctvom inej osoby nechal odkaz človek, ktorý bol podpísaný pod podnetom ako autor a chcel, aby sme podnet ihneď zrušili, keďže bol u viceprimátora mesta „na koberci“, má teraz z toho veľa nepríjemností a tvrdil, že on ten podnet nenapísal. Keďže som bol v zahraničí bez laptopu a prístupu na internet, odkázal som mu, že sa na to pozriem po príchode domov.

Medzitým  však dotyčný (nebudem ho menovať, pretože jeho meno v tomto príbehu nie je vôbec podstatné) napísal aj na oficiálnu mailovú adresu stránky odkaz, kde tvrdí, že podnet nepísal on a žiada o jeho „bezodkladné vymazanie“, pretože, citujem: „keďže s mestským úradom spolupracujem, vznikli mi týmto nemalé problémy na území mesta. Bol som zavolaný k viceprimátorovi a tak ďalej.“

Čože?!? Začudoval som sa prvýkrát, keď som to počul v telefóne a druhýkrát, keď som to videl v maile od spomínaného obyvateľa Kežmarku a pýtal som sa sám seba:

  1. Čo je na tom podnete také poburujúce, že si viceprimátor mesta dovolí predvolať autora, či podpísaného pod podnetom, nech už to písal ktokoľvek?
  2. A na základe čoho si vôbec dovolí viceprimátor mesta predvolať podpísaného pod podnetom, aby mu následne „vznikli nemalé problémy na území mesta“, nech už má akékoľvek vzťahy s mestom/mestským úradom?

Chcem veriť, že to bola mierne prehnaná hyperbola a nepresne vyjadrená skutočnosť, ktorá bola opísaná v maile, keďže je neakceptovateľné, aby bol takýmto spôsobom zastrašovaný ktorýkoľvek občan mesta, nech už má akúkoľvek otázku na samosprávu, a nech už ju položí cez portál Odkazprestarostu.sk alebo akýmkoľvek iným spôsobom.

Chcem veriť, že žiadny úradník samosprávy do budúcna nebude používať portál Odkazprestarostu.sk na zastrašovanie občanov mesta, ktorí chcú komunikovať so samosprávou.

A chcem tiež veriť, že na Mestskom úrade v Kežmarku, ktorý je oficiálnym partnerom projektu Odkazprestarostu.sk, a s ktorým sa mi na projekte konštruktívne spolupracuje, došlo iba k nedorozumeniu. Pretože, ak to tak nie je, radnica zostane v tme, aj keby na ňu radní zasvietili tisícku reflektorov. V tme zostrachu a zastrašovania…

P. S. 1: Podnet „Radnica v tme“ sme sa po viacerých diskusiách so spolupracovníkmi rozhodli po prvotnom stiahnutí znova zverejniť, no s vymazaným menom autora podnetu. Po prvé preto, že zaujímal viacerých obyvateľov mesta, o čom svedčí aj diskusia a po druhé preto, aby nevznikli pochybnosti, že bezdôvodne manipulujeme s podnetmi.

P. S. 2: Nie je nám ľahostajná ani téma zneužívania identity pri zadávaní podnetov na stránku, ale keďže z autorstva podnetu nevyvstávajú žiadne konzekvencie, postihy, či naopak výhry alebo honory, či honoráre a samospráva vo svojej podstate ani nemá prečo pátrať po identite pýtajúceho sa (o čom je aj tento blog), je na serióznosti každého jedného zadávateľa podnetu, ako sa podpíše. Každým zneužitím sa však budeme určite zodpovedne zaoberať. Na druhej strane, aj nezverejnenie svojho mena a vystupovanie ako anonymný užívateľ má na portáliOdkazprestarostu.sk svoje opodstatnenie, o čom svedčí tiež tento blog. Zároveň však sme názoru, že podpísať sa pod podnet je normálne a nikto sa nemusí báť.

P. S. 3: Máte aj v iných mestách podobné skúsenosti? Keby niečo, dajte nám vedieť, aby sa to viac nestávalo.

Matúš Švirloch

administrátor projektu Odkazprestarostu.sk pre Kežmarok

Jeden komentár


Pridať komentár

Comments RSS and TrackBack Identifier URI ?

Marek K.

Dobry den,
chcel by som sa pravdepodobne Marekovi K. (menovcovi z Kezmarku) ospravedlnit za hysteriu, ktoru prezivaju na radnici v Kezmarku osoby , ktore si pravdepodobne nezelaju kritiku svojich obcanov a za murmi radnice sa citia byt nekritizivatelny a nedotknutelny vo svojom urade. Len pravdepodobne zabudli, ze samosprava sa robi hlavne na zaklade toho, co trapi obcanov a spolocnou komunikaciou sa da spolupracovat tak , aby ludia ktori ich volia za zastupcov prave tam, kde sa rozhoduje o ich meste , buducnosti a kvalite zivota v meste boli s nimi aj spokojni.
Aby som to dal na spravnu mieru, pana Mareka K. z Kezmarku nepoznam a nie sme ani v ziadnom pribuzenskom vztahu. Prikladat rodokmen ci kopiu rodneho listu k prispevkom na tejto stranke nie je povinnostou. Ak by som sa podpisal ako Matko Kubko, pravdepodobne by sa nic nedialo – nuz, ponaucenie do buducna z Kezmarku. Narodil som sa v Kezmarku a 19 rokov zijem v Bratislave. V case ked som to pisal som bol so svojimi znamymi po dlhom case v Kezmarku a presli sme si mesto v noci – cele. No uz z mojho prveho ospevovania v aute cestou tam- ake je uzasne a ze to uvidia a pod… som ostal milo ´´sokovany´´.
Ano mozem sa starat o to aky mam zivot v Bratislave a co vsetko je zle prave tu. Ale nepatrim k tym, co zabudli na to, ze prisli z uzasneho mesta z pod Tatier. To ako vyzera Kezmarok je vecou ludi a ludi ktori su voleni na miesta, ktore o tom rozhoduju. Myslim, ze spravanim pana viceprimatora sa v Kezmarku vela veci vpred nepohne, ked sa budu ludia bat podpisat pod clanok ktory napisu a budu cakat na to , kedy im zavolaju z radnice aby prisli na koberec pre riadky ktore oficialne zverejnili…
Nasiel som na tejto stranke vela zaujimavych podnetov zo strany ludi a drzim im palce, aby dokazali presadit to a poukazat prave na to – co niekto ( kto je za to plateny) jednoducho nevidi.

27 júla, 2012 8:36 am

Pridať komentár