« Všetky články

Študuješ na strednej? Pomôž zmapovať problémy v meste a súťaž o super ceny!

Dnes o 10.00 hodine sme spustili súťaž „Vychytaj problémy svojho mesta!“ pre všetkých študentov stredných škôl vo veku od 14 do 19 rokov. Vďaka tejto súťaži získajú samosprávy na celom Slovensku netradičnú výpomoc s mapovaním miestnych problémov. Stredoškoláci, ktorí sa zapoja do súťaže „Vychytaj problémy svojho mesta!“, budú mať za úlohu identifikovať rôzne nedostatky na verejných priestranstvách. Po skončení súťaže ich zašleme primátorom, aby sa vyjadrili, ako ich budú riešiť.

Odpadky na uliciach, zanedbané parky, chýbajúce bezbariérové vstupy, vraky zaberajúce parkovacie miesta, ale aj ilegálne stavby – to sú len niektoré z pätnástich okruhov problémov, ktoré majú študenti za úlohu zdokumentovať vo svojom meste. Na zapojenie sa do súťaže „Vychytaj problémy svojho mesta!“ je potrebné tieto a ďalšie iné problémy odfotiť, stručne opísať a uviesť, kde presne sa v meste nachádzajú. Na zaslanie podnetov majú študenti tri týždne. Víťazom bude každý, komu sa podarí vo svojom meste nájsť po jednom z aspoň dvanástich súťažných okruhov problémov. Prví traja, ktorí to zvládnu v najkratšom čase, získajú okrem zaujímavých vecných cien aj spustenie portálu Odkazprestarostu.sk vo svojom meste.

Cieľom súťaže je najmä povzbudiť mladých, aby si viac všímali svoje okolie a uvedomovali si, že jeho podobu môžu ovplyvniť aj oni samotní. Chceme, aby mladí ľudia viac vnímali svoju príslušnosť k mestu či obci, v ktorej žijú a navykli si obracať sa na kompetentných, keď nie sú s niečím spokojní. Aj preto po skončení súťaže podnety mapujúce miestne problémy neskončia len v zásuvke v našej kancelárii, ale poputujú primátorom a starostom. Všetci v našom tíme sme presvedčení, že aj pre samosprávy by mala komunikácia s obyvateľmi predstavovať samozrejmosť, a preto sa budeme za študentov pýtať na riešenie podnetov, ktoré do súťaže zaslali.

Súťaž pre školy sme sa rozhodli zorganizovať, lebo sme presvedčení, že portál Odkazprestarostu.sk na školy patrí. Školy sú jedným z miest, ktoré by mohli a mali hovoriť o vzťahu k svojmu mestu a učiť zodpovednosti za jeho fungovanie. Preto v najbližších týždňoch navštívime s Odkazprestarostu.sk aj niekoľko  stredných škôl.

Súťaž potrvá do 13. novembra 2012. Viac informácií (leták a  pravidlá súťaže) je k dispozícii na www.odkazprestarostu.sk/sutaz-pre-skoly. Majte, teda, oči otvorené a dajte nám vedieť o problémoch vo svojom okolí. Držíme vám palce!

Na záver, naše veľké ďakujem patrí:

  • Nadácii Intenda, ktorá nás podporila grantom v rámci svojho programu „Rozvíjame občiansku identitu“
  • časopisu .týždeň za venovanie predplatného do svojho online vydania
  • Peco Bikes a iniciatíve Lepšia Trnava za venovanie špeciálnej ceny pre prvého súťažiaceho/prvú súťažiacu z Trnavského kraja – mestský retro bicykel
  • Sashe.sk za priestor pre súťaž o najlepší produktový dizajn Odkazprestarostu.sk, z ktorej vzišlo veľa pekných cien aj do tejto súťaže

Mária

Pridať komentár