« Všetky články

Ihrisko pri Kontakte nahrádza chýbajúce ihriská, malo by zostať.

Detských ihrísk v bratislavskom Starom Meste je málo. Z toho mála je ich väčšina v zlom stave. Tí, čo máte deti, ste si to určite už okúsili na vlastnej koži. Ak sa ich usilujete od útleho veku pripraviť na to, že život je boj o prežitie, ihriská sú výborným miestom na tréning. Kde-tu chýba schodík, inde je zase klinec navyše, vyštverať sa na hojdačku vo výške pásu dospelého človeka sa podarí len tým najsilnejším. Že to takto naozaj je, viem aj ja, hoci deti nemám. Viem to vďaka podnetom, ktoré nám za viac než tri roky fungovania portálu Odkazprestarostu.sk poslali rodičia zo Starého Mesta. Z webu Starého Mesta je zrejmé, že o nedostatkoch vedia aj u nich na úrade.

Zo skúseností z Odkazprestarostu.sk ale tiež viem, že možnosti samosprávy vykonať nápravu sú limitované, pretože pozemky pod niektorými ihriskami mu nepatria, a preto je pochopiteľné, že sa do väčších investícií nepúšťa. Mám tiež skúsenosť, že tam, kde je obnova ihrísk možná, Staré Mesto ochotne spolupracuje s dobrovoľníkmi z firiem aj tretieho sektora.

Zrejme aj preto, že si je samospráva tejto situácie vedomá, sa túto jar rozhodla podporiť a začleniť do svojho kultúrneho programu Staromestské ihrisko, ktoré vzniklo ako súčasť Kontaktu na Zelenej.  Ihrisko na seba púta pozornosť už z diaľky.  V pestrofarebnom lodnom kontajneri sa môžu deti hrať, čítať si, kresliť či zahrať na kovových trúbkach umiestnených na stene kontajnera. Rodičia si zatiaľ môžu oddýchnuť pri káve alebo koláči. Ak na ne nemajú chuť alebo peniaze, nemusia. Majitelia sa priľahlé verejné priestranstvá Kontaktu rozhodli využiť nekomerčne,  podľa toho sa správajú.

Už za pár týždňov existencie ihriska si ho obľúbilo veľa rodičov a detí. Oproti klasickým ihriskám má nespornú výhodu v tom, že sa na noc zatvára, vďaka čomu môže deťom ráno znova slúžiť v rovnakej kvalite. Okrem toho, že netradičné ihrisko prichýlilo mnohých rodičov, miestnych ako aj turistov, ktorí sa s deťmi v centre mesta nemali kde zastaviť, priblížilo Bratislavu zase o malý krok k svetovým metropolám, v ktorých sú lodné kontajnery už bežnou súčasťou mestskej architektúry. V Berlíne sa stali centrom kultúrneho života. Singapurčania v kontajneri putujú po svete a predstavujú svoje kulinárske umenie. Z kontajnerov napríklad tiež vysielalo BBC počas Olympijských hier a v USA sa v kontajneroch dokonca vyučuje.  Na Slovensku je  okrem Bratislavy jeden kontajner aj v Prievidzi, kde si doň úspešne umiestnili letnú čitáreň a v Nitre, kde sa v ňom organizujú koncerty, premietania a diskusie.

Zatiaľ čo inde majú lodné kontajnery čoraz väčšie využitie v architektúre, s ihriskom v kontajneri v centre Bratislavy sa budeme musieť zrejme rozlúčiť. Napriek počiatočnej podpore a nízkemu počtu vyhovujúcich ihrísk, sa Staré Mesto rozhodlo ihrisko Kontaktu stiahnuť skôr než bol pôvodný zámer. Myslím, že si to nezaslúži, a už vôbec nie všetci ľudia, ktorí doň investovali veľa času, energie aj peňazí s vedomím, že tam zostane najmenej do decembra tohto roku. Pritom v jesenných mesiacoch, keď bude horšie počasie, bude tento priestor pre rodičov ešte zaujímavejší.

Nechcem písať o tom, či je ihrisko v kontajneri pekné alebo nie, neviem si predstaviť, ako by sa nastavili objektívne kritériá, podľa ktorých by to bolo možné zhodnotiť.  A vôbec,  či je ihrisko pekné alebo nie, nie je dôležité.

Dôležité je, že ihrisko je využívané. Cez deň ho navštívi okolo 20 detí s rodičmi, ktorí to tu majú radi a je im tu dobre. Kam budú chodiť, keď tu ihrisko nebude?

Ešte dôležitejšie je, či budú mať ľudia ako Kleinertovci a mnohí iní chuť robiť dobré veci, investovať čas, energiu a peniaze do projektov a aktivít, ktoré nie sú zamerané na zisk, keď nebudú mať istotu, že ich úsilie nevyjde nazmar. Dobrý vzťah môže  fungovať len, ak sa dá spoľahnúť, že čo platilo dnes, bude platiť aj zajtra. Ak Staré Mesto v apríli ihrisko podporilo a pochválilo sa, že ho začlení do svojho kultúrneho programu a sľúbilo, že ihrisko môže fungovať minimálne do decembra, malo by si to pamätať aj v auguste. Ak zabudne, veľmi ľahko sa môže stať, že všetkých aktívnych ľudí, ktorí prinášajú do nášho mesta život, navrhujú zlepšenia v rôznych oblastiach, organizujú trhy, podujatia, sadia a polievajú kvety či upratujú vo voľnom čase ulice, to prestane baviť a presunú sa inam, kde sa im dostane viac podpory.

Ak ihrisko zostane  aspoň do decembra ako bolo pôvodne dohodnuté a dostane šancu ukázať, že má v centre svoje opodstatnenie, pre mnohé ďalšie občianske iniciatívy to bude signál, že samospráva je spoľahlivým partnerom, ktorý dokáže  ich prácu doceniť.

Vyjadriť podporu ihrisku môžete aj vy: http://www.peticie.com/zachrame_staromestske_ihrisko_kontakt

Maja Bulková

11 komentárov


Pridať komentár

Comments RSS and TrackBack Identifier URI ?


Alice

Pani Maja,
smiem sa opýtať, kto Vám povedal, že sa ide rušiť? Je o tom niekde nejaký dokument? Lebo ja o ňom neviem, Vy ste ho videli? Navyše, minimálne toľko koľko je za, je aj proti,tak to už pri nových projektoch chodí. Mne osobne je to jedno, nevadí mi, ale keby sa napr. premiestnil, myslím, že by boli spokojní jedni aj druhí. A to by malo byť asi cieľom, i keď neľahkým.
A posledná vec,môžete mi prosím povedať, ktoré z ihrísk sú v zlom stave? Lebo všetky sa za posl. 18 mes. rekonštruovali, celkom alebo čiastočne a u „čiastočných“ je na pláne celková rek. v najbližších týždňoch. Ale chápem, že nemôžete chodiť na všetky a tak máte zafixovaný predchádzajúci stav. Ten sa však už zmenil. Všetko dobré :)

22 augusta, 2013 6:57 pm










Pridať komentár