« Všetky články

Prečo sa anonymné diskusie na Odkazprestarostu neosvedčili

V internetových diskusiách dochádza k mnohým zmenám. Otvorenosť a anonymita sa neosvedčili.  New York Times otvára diskusie len k pár vybraným článkom, USA Today nahradil anonymné diskusie facebookovými komentármi, Huffington Post ich zrušil a prestížny vedecký časopis Popular Science zrušil diskusie ako také. Aj Odkazprestarostu.sk prináša obsah, ktorý vyvoláva rôzne emócie. Tie sa prejavia tiež najmä v diskusiách.

Odkazprestarostu.sk vznikol z viacerých dôvodov. Jedným z nich bolo poskytnúť obyvateľom priestor na verejnú a otvorenú diskusiu o problémoch vo svojich samosprávach. Vedeli sme, že len málo samospráv umožňuje svojim obyvateľom vyjadriť sa verejne, a že niektoré z tých, ktoré majú diskusné fóra na svojich weboch, veľmi starostlivo zvažujú a vyberajú, čo z toho, čo im obyvatelia napíšu, aj naozaj zverejnia. Odkazprestarostu.sk mal byť a je v tomto smere výnimočný.

Naši administrátori a administrátorky uverejnia každý prijatý relevantný podnet, ktorý má hlavu a pätu, pokiaľ nie je vulgárny. Rovnako sme pristupovali aj k diskusiám pod podnetmi, ktoré sme sa rozhodli úplne otvoriť a ponechať v nich možnosť vystupovať anonymne. Pre naše diskusie tiež platilo len jedno pravidlo – ak diskutér použije vulgarizmy, budú skôr či neskôr zmazané. Verili sme, že si diskusie upracú samotní diskutéri. Že náš portál používajú najmä slušní a rozumní ľudia. A práve tí sa ozvú a zastanú autora podnetu alebo ďalších diskutérov, ak ich niekto v diskusii uráža. Väčšinou to tak aj funguje. Je to ale dosť?

Ďalším z dôvodov, pre ktorý Odkazprestarostu.sk vznikol, bola snaha kultivovať komunikáciu o problémoch samospráv, a to tak medzi samosprávou a užívateľmi, ako aj medzi užívateľmi navzájom. Musíme si priznať, že za štyri roky sa nám to pri zachovaní maximálnej otvorenosti a anonymity nepodarilo. Rastúci počet užívateľov, z ktorého sa tešíme, robí administráciu diskusií čoraz ťažšie zvládnuteľnou. S pribúdajúcimi urážlivými príspevkami v diskusiách musíme aj my prehodnotiť svoj postoj.

Keď Odkazprestarostu.sk začínal v roku 2010, anonymné posielanie podnetov, ako aj diskusie, boli samozrejmosťou. Spolupracujeme s rôznymi samosprávami a vieme, že najmä v tých menších každý pozná každého a samospráva má dosah na mnohé pracovné miesta a inštitúcie. Vedenie, nezvyknuté na kritiku, nereaguje konštruktívne, chce poznať autora a spočítať mu to. Nie je to náš predpoklad, ale skúsenosť, napríklad, aj zo súťaže „Vychytaj problémy svojho mesta!“, kde boli autormi podnetov len štrnásť až osemnásťroční študenti. Preto nad zavedením povinnosti uviesť meno aj priezvisko pre autorov podnetu neuvažujeme ani v budúcnosti. Naši užívatelia, ktorí chcú poukázať na problémy vo svojich samosprávach, zostanú vždy chránení.

Diskusie pod podnetmi sú však iný prípad. Mnohí z diskutérov, obzvlášť tí, ktorí nepodali ani jeden podnet, nereagujú vo svojich príspevkoch na podnety. Nekomentujú vecne, ale pod rôznymi prezývkami bagatelizujú podnety, útočia na ich autorov alebo iných diskutérov. Napríklad, stalo sa, že diskutér znevažoval autora podnetu a jeho závažnosť. Vysmieval sa, že jeho podnet je banálny, a že ním len zaťažuje samosprávu. Zo štvorročného života nášho portálu vieme, že čo sa jednému môže javiť ako maličkosť, je pre iného celý svet. Zvykli sme si naše podnety volať „ohromné maličkosti“. Presne ako tie Chestertonove, zdanlivo bezvýznamné, a predsa schopné meniť kvalitu života. Preto, ak si užívateľ myslí, že mu ju zlepší citlivejší výrub a orezávanie stromov pred domom, berieme ho rovnako vážne ako užívateľa, ktorý žiada nový cyklistický chodník alebo zbúranie čiernej stavby. Každého, kto pošle podnet, si vážime. Lebo namiesto toho, aby sa sťažoval na gauči pred televízorom, dá si aspoň minimálnu námahu, napíše a odfotí, čo mu prekáža a pošle na Odkazprestarostu.sk, kde má šancu niečo zmeniť.

Aktívny užívateľ, ktorý je vnímavý voči dianiu vo svojej samospráve a posiela podnety, je pre náš portál najdôležitejší. Prečo by mal za svoju iniciatívnosť a ochotu prispieť k riešeniu problémov vo svojej samospráve znášať znevažovanie? Aj keď sa ho zastanú iní užívatelia a diskutéri, mal by byť vôbec vystavený takýmto reakciám? Nevzdá to nabudúce? Nevykašle sa na akúkoľvek ďalšiu aktivitu pre svoje mesto?

Treba si tiež uvedomiť, že samosprávy, s ktorými spolupracujeme, sú rôzne. Áno, sú aj také, ktoré na podnety nereagujú, komunikujú s užívateľmi neochotne a pohŕdavo. Ale spolupracujeme aj so samosprávami, ktoré komunikujú profesionálne, na podnety odpovedajú obratom, vysvetlia, či majú možnosť podnet vyriešiť a ak áno, ako a kedy tak urobia. Takýchto samospráv nie je málo. Ich odpovede na podnety sú neraz podpísané konkrétnymi úradníkmi, pod ktorých kompetenciu riešenie zaslaného podnetu spadá. Keďže chod samosprávy platia predovšetkým jej obyvatelia zo svojich daní,  pracovníci samospráv musia byť pripravení zniesť istú dávku kritiky. Na druhej strane, ak si svoju prácu robia dobre, nie je dôvod vystaviť ich nekonštruktívnym komentárom plných urážok, pretože sa môže stať, že o týchto schopných ľudí v samosprávach prídeme.

Blogerka Monika Šusteková napísala, že „diskusia je zdravá a posúva spoločnosť ďalej, ale len, ak má svoje pravidlá.” Po posledných skúsenostiach z diskusií jej môžeme dať len za pravdu, a preto prichádzame so základnými pravidlami diskusie na Odkazprestarostu.sk, ktoré sú len prvým krokom k ďalším väčším zmenám v nasledujúcich mesiacoch. Veríme, že našich užívateľov a priaznivcov neovplyvnia negatívne. Naopak, tí, ktorí majú záujem o zdravú a konštruktívnu diskusiu, zostanú a  zmeny ocenia. A diskusia pod podnetmi sa stane užitočným priestorom na zdieľanie skúseností a postrehov k témam, ktorých sa podnety týkajú.

Mária Bulková

6 komentárov


Pridať komentár

Comments RSS and TrackBack Identifier URI ?

Skoda

Na vasej stranke sa mi pacila prave vasa otvorenost a moznost zapojit sa do diskusie, moznost odhalit skryte problemy , ktore nicia demokraciu na Slovensku. Ak sa bude diskusia regulovat a obcania nebudu mat moznost vyjadrit sa anonymne, hlavne v mestach , kde je velka miera korupcie a rodinkarstva, kde sa ludia boja o svoje miesta, tak vas portal stratil zmysel. Takto sa sprava hocijaka mestska stranka, hocijake mestske noviny, ktore su poplatne a sluzia zastupcom mesta. SKODA

22 novembra, 2013 9:16 am

Stan

Nechcem byt zlym prorokom ale tento krok neguje vasu odlisnost od ostatnych webov a tym padom web zacne stracat svoje miesto pod slnkom..Clovek ma mat pravo vyjadrit svoj nazor, nech uz je akykolvek, cenzura bola nastrojom socializmu a vy mate proti nej bojovat a nie ju zavadzat..

22 novembra, 2013 3:49 pm

ivan

Myslím si ,že ste nerozumeli. Nik vás nechce cenzurovať, ani obmedzovať. Vyjadrujte svoj názor . Ale slušne. Aj ja by som veľmi rád vyjadril svoj názor , alebo pomenovanie problému slovami na k., p., a podobne, aby som vyjadril mieru svojho rozhorčenia, a mieru svojej nasra..sti, ale za chvíľu by komentáre a odkazy stratili úroveň, a vyzeralo by to tu ako diskusie na TOPKÁCH. A aj keď príspevok s týmito výrazmi by značne upokojil moju rozhorčenú dušu , myslím ,že je to správna cesta.
Amen

22 novembra, 2013 7:09 pm

Jano

Toto vase rozhodnutie vitam, je vidno, ze mate zaujem o skutocne riesenie problemu. Anonymne diskusie, alebo diskusie pod nickmi sluzia predovsetkym ako nastroj lokalneho boja a nie ako skutocny nastroj na riesenie problemov.

26 marca, 2014 2:54 pm

Martin

Zaráža ma tu jedna vec: Cenzúra. Viem o prípadoch, a to aj o svojich, kedy som sem vložil podnet, fotky, relevantný text a ani do niekoľko dní sa on nezobrazil. Ak to má ísť týmto smerom, tak tento projekt stráca akýkoľvek zmysel. Amen.

9 augusta, 2014 1:24 pm


Pridať komentár