« Všetky články

Nestačí len gesto, skrášli naše mesto!

Čo spravíte, ak idete okolo dymiaceho smetiaka? Zahasíte ho, ak máte čím. Niekedy stačí aj deci vody, je to jednoduché. A rovnako nenáročné môže byť aj vyriešenie niektorých podnetov z portálu Odkazprestarostu.sk. Dobrovoľníci z ČSOB sa tento piatok presvedčia o tom, že to môže byť vlastne celkom zaujímavá aktivita.


Na našom portáli sa nachádza nemálo podnetov, ktorých riešenie nie je na prvý ani druhý pohľad zložité, no samosprávam zrejme chýbajú kapacity na ich riešenie. Verejnosť tak zostáva nespokojná. Ľudia pritom vedia byť veľmi aktívni, ak ide o dobrú vec, potrebujú len správny impulz. A čo môže byť lepším impulzom ako podujatie firemného dobrovoľníctva Naše mesto? Množstvo nadšených ľudí, ktorí chcú pomôcť, počas Nášho mesta pomôže skrášliť prostredie deťom v detských domovoch, škôlkach… Dobrovoľníci, ktorí si vybrali náš projekt, budú skrášľovať ulice a námestia v bratislavskom Starom Meste.

Dobrovoľníci budú aj premýšľať

Zbieranie odpadkov, sadenie kvetov či šmirgľovanie a natieranie drevenej plochy je síce najmä prospešná činnosť. Všetky podnety sa nachádzajú v centre hlavného mesta, takmer každé miesto má svoj príbeh. A tak nám úplne automaticky napadlo, čo ich bude spájať – história. Boli sme kreatívni, a tak sme sa rozhodli, že dobrovoľníci budú okrem svojich rúk zamestnávať aj myseľ. Nenakreslili sme im teda mapku a vyznačenými miestami a činnosťami, ale oni sami budú musieť prísť na to, kam sa majú presunúť a čo tam budú robiť. To zistia podľa indícií, ktoré ich prenesú v čase minimálne o sto rokov späť, ak nie aj viac. Nie je to však žiaden ťažký dejepis, naši dobrovoľníci sa v piatok určite viac zaujímavostí dozvedia, než by ich potrebovali predtým vedieť.

Sladký dobrý pocit

Dúfame, že dobrovoľníci spoločnými silami rozlúsknu všetky indície. V ťažkostiach im radi pomôžu naši koordinátori, ktorí ich budú počas dňa usmerňovať, ale v neposlednom rade aj odmeňovať. Najskôr pochvalami za správne vylúštenie nápovedy a dobre odvedenú prácu, neskôr i celkovo. Rozdelení na dve skupiny tak budú nepriamo súťažiť, ktorá z nich bude v riešení indícií a podnetov úspešnejšia a efektívnejšia. Tá skupina dobrovoľníkov, ktorá dorazí  k poslednému podnetu ako prvá, zistí, čo bude odmenou za celodenné snaženie. Samozrejme, okrem dobrého pocitu zo skrášlenia miest, v ktorých sa budú pohybovať a nových vedomostí o zaujímavostiach v Bratislave. Napríklad viete, prečo sa fontána na Šafárikovom námestí volá Kačacia? Firemní dobrovoľníci z ČSOB to v piatok zistia aj vďaka Nadácii Pontis a podujatiu firemného dobrovoľníctva.

Jana Vargová
www.odkazprestarostu.sk

Pridať komentár