« Všetky články

Odkazprestarostu.sk sa zapojí do podujatia Naše mesto

Portál Odkazprestarostu.sk ide s podujatím Naše mesto ruka v ruke – oba zlepšujú verejné priestory. Aj preto sme sa po dlhšej prestávke rozhodli do podujatia opäť zapojiť. Tento rok sme si ale zaumienili dať našej aktivite s názvom „Nestačí len gesto, skrášli naše mesto!“ trochu netradičnú formu. Chceme ukázať, že občianska aktivita nemusí byť ani vážna, ani nudná.

Podujatie firemného dobrovoľníctva Naše mesto máme radi z viacerých dôvodov. Nadácia Pontis, ktorá ho organizuje už šiesty rok, ním vytvára vhodný priestor pre všetky firmy, ktoré vedia, že k úspechu patrí aj zodpovednosť. Nezaujíma ich len vlastný rast. Majú vôľu a chuť zlepšovať aj život za svojimi bránami.

Podujatie už vo svojom názve nesie dôležitý odkaz. Naše mesto. Mesto je naše. Aké si ho urobíme, také ho budeme mať. Čakať, že v ňom bude všetko fungovať, ako má, bez toho, aby sme o to čo i len trochu pričinili, je naivné.

Ako sme sa pri práci na portáli Odkazprestarostu.sk presvedčili, niekedy stačí málo. Dať kompetentným vedieť. Už viac než dva roky to robíte aj zasielaním podnetov na portál Odkazprestarostu.sk, za čo vám ďakujeme. Niektoré podnety riešia samosprávy rýchlo a dobre. Niektoré neriešia vôbec, a ani riešiť nechcú. Ich volených zástupcov sa snažíme presvedčiť, že riešenie všetkých podnetov je v ich vlastnom záujme. Že ich čas v úrade nie je nekonečný, a ak obyvatelia nebudú spokojní so službami, ktoré im ponúkajú, ľahko ich vymenia.

Z našich skúseností s charakterom podnetov však tiež vieme, že niektorí obyvatelia prácu samosprávam neuľahčujú. Mnohé z podnetov, či sú to drobné odpadky alebo rozsiahle ilegálne skládky, vytvárajú práve oni svojím hrubým správaním. Myslíme si, že tváriť sa, že riešenie takýchto podnetov je vo výlučnej zodpovednosti mesta, nie je fér. Áno, mesto by malo vytvoriť podmienky, aby ho jeho obyvatelia mohli udržiavať čisté a pekné. Nie všetko si môžete a chcete zabaliť naspäť do kabelky, keď po kilometri nenájdete odpadkový kôš. A áno, keď mesto vytvorí vhodné podmienky, malo by následne zaviesť aj funkčný systém sankcií, vďaka ktorému by si každý dvakrát rozmyslel, čo mu kde odpadne od ruky. No bez ohľadu na činnosť a nečinnosť volených zástupcov by sme sa aj my sami mali naučiť byť zodpovední za obraz mesta, v ktorom žijeme.

Práve preto sme sa rozhodli, že podujatie Naše mesto využijeme na to, aby sme spoločne s firemnými dobrovoľníkmi odstránili najmä tie dlhodobo neriešené podnety, ktoré „vytvorili“ obyvatelia. Vybrali sme niekoľko nenáročných podnetov zo Starého mesta. Nemyslíme si, že iné mestské časti Bratislavy nepotrebujú skrášliť. Naopak. No pre Staré mesto sme sa rozhodli z praktického dôvodu. Podujatie trvá len niekoľko hodín. Dlhodobo neriešené podnety sa nachádzajú v tesnej blízkosti len v Starom meste, vďaka čomu budú môcť dobrovoľníci využiť gro času na zlepšovanie verejných priestorov, a nie na presúvanie sa medzi nimi.

Dobrovoľníkov čaká, okrem iného, aj zbieranie odpadkov. A hoci je to činnosť šľachetná a prospešná, úprimne, aj nudná. Myslíme si, že nemusí byť. Preto sme sa tento rok rozhodli do našej aktivity v rámci podujatia Naše mesto vniesť trochu invencie a z naoko nezáživných činností spraviť hru. Čo všetko naši dobrovoľníci pri pomáhaní zažijú vám ešte dnes ale neprezradíme. Do príprav vás o pár dní nechá nahliadnuť naša kolegyňa Janka. Zatiaľ len toľko, že dobrovoľníci budú možno prekvapení, čo všetko pekné a zaujímavé sa dá v Starom meste ešte objaviť :)

Mária

Jeden komentár


Pridať komentár

Comments RSS and TrackBack Identifier URI ?

cleaningswif

Just wanna comment on few general things, The website pattern is perfect, the subject matter is rattling good : D.

25 januára, 2013 3:23 pm

Pridať komentár